Korslimmat trä eller limfog?
Något som vi får tacka framtiden för och som har gjort hela byggbranchen enklare är materialen korslimmat trä, eller KL-trä, och limfog. Båda alternativen består av tätt ihoplimmade trän som tillsammans skapar ett nytt material som har olika egenskaper och fördelar.
Vilket du bör välja är upp till din egen preferens, kunskapsnivå, och inte minst till det projekt du ska utföra. I följande text presenterar vi de förmåner som de båda materialen har så att du kan ta ett välgrundat beslut.
Fördelar med limfog
Det finns många fördelar med att använda limfog i dina byggen, vare sig det handlar om finare snickerier såsom stolsben eller mer bastanta byggen såsom en trappa eller bordsskivor. En limfogskiva är nämligen otroligt lättarbetad då det finns få material som är så enkla att skriva, spika, borra, såga eller fräsa i. Du kan även med fördel ytbehandla materialet för att det ska hålla extra bra. Arbetsområdena är alltså många och skilda.
En annan fördel med limfog är att det kommer i alla möjliga träslag. Dock är furu och gran vanligast i Sverige, men också ek förekommer en hel del.
Fördelar med KL-trä
KL trä är bättre om du behöver ett större material som också fungerar bra för omfattande byggprojekt som exempelvis hus. Detta material är ett bra val då det är formstabilt, vridstyvt, starkt, brandtåligt samt att det isolerar. Det är dessutom det mest miljövänliga byggnadsmaterialet, vilket inte är att förglömma när det används i en sådan stor skala.
Något annat som gör KL-trä fördelaktigt är att det är mycket snyggt och stilrent, och att det kommer i alla möjliga träslag precis som limfog. Det är perfekt om du vill klä in väggar, tak, trappor, eller liknande.
KL-trä är inte lika lättarbetat som limfog, vilket innebär att det oftast bara är professionella som använder det. Dock kan du alltid ge dig på ett försök tillsammans med en lokal snickare.