Hus och hem

Råd för dig som ska installera solpaneler

Du som går i tankarna på att installera solcellsanläggning för att få ner elräkningen bör läsa vidare. Solpaneler hör framtiden till och är en smart investering. Det faktum att solpaneler höjer värdet på din fastighet är ett stort plus som många fastighetsägare fullkomligen älskar. Det kan dock ta flera år innan du får avkastning på din investering.

Vad du bör förbereda

Börja alltid med att se över taket. Du som har ett lite äldre tak bör beställa en inspektion av taket. Att låta en erfaren takläggare se över taket innan du installerar solceller Sundsvall kan spara pengar för dig i framtiden.

Om du måste lägga om taket efter att solpaneler har blivit installerade medför det onödiga extra kostnader. Eftersom hela solcellsanläggningen måste tas ner innan taket kan läggas om och därefter installeras på nytt kostar det extra. På grund av det här är det smart att utföra en grundlig inspektion av taket innan du ens köper in en solcellsanläggning.

Vem får installera solpaneler?

Du har säkerligen stött på termen certifierad solcellsinstallatör. Det här är inte något som existerar i Sverige även om det finns i andra europeiska länder. Sverige har nämligen en lite hårdare lagstiftning när det kommer till elinstallationer. Vilket leder till att du måste anlita en behörig elektriker när du ska installera solpaneler på taket.

Du bör alltid se till att elektrikern i fråga är behörig och har erfarenhet av att installera solpaneler.

Dessutom kan en seriös elektriker hjälpa dig att ansöka om ROT-avdraget. Men det är inte vilket ROT-avdrag som helst du ska ansöka om när du installerar solpaneler. Det finns nämligen ett grönt ROT-avdrag som gäller för alla slags gröna installationer. Solpaneler faller under kategorin gröna installationer vilket gör att du kan njuta av fördelarna med ett grönt ROT-avdrag. Du kan nämligen dra av så mycket som 15% av den totala kostnaden. Både kostnaden för material och arbete räknas in i det gröna ROT-avdraget.

Kommentarer inaktiverade för Råd för dig som ska installera solpaneler