Mode och hälsa

Några tips när du har fått huvudvärk.

Hur man får bukt med en huvudvärk

Huvudvärk kan bero på några olika saker och ibland kombination av dessa.
Här får du dom vanligaste anledningarna till huvudvärk och vad du kan göra åt det. Har du huvudvärk ofta så bör du kontakta din närmaste vårdcentral.

  • Synfel

En vanlig anledning till att få huvudvärk är att man anstränger ögonen när man arbetar framför en skärm eller läser mycket. Det kan faktiskt vara så att du behöver glasögon dagligen men det tar ett antal timmar innan ögonen tröttnat. Läsglasögon eller terminalglasögon kan behövas om du brukar får huvudvärk på eftermiddagen på ditt arbete. Det enklaste sättet att ta reda på om detta är orsaken så får man göra ett syntest i Stockholm om man bor i det området. Kommer det till att man behöver glasögon så finns det väldigt trendiga bågar att välja mellan och olika sorters ytbehandlingar som repskydd och antireflexbehandling.

  • Vattenbrist

Vanligaste anledningen till huvudvärk är att man har fått i sig för lite vätska.
Man ska få i sig genom mat och dryck minst 2dl vätska per 10kg man väger om dygnet. Börja med att ta ett stort glas kallt vatten, gärna vätskeersättning med lite salter och näring så kroppen tar åt sig bättre.

  • Överansträngning

Överansträngning av kroppen kan leda till huvudvärk där högt blodtryck stannat kvar i huvudet. Överansträngning kan även komma från repetitiva rörelser där man bockar sig fram eller arbetar i en liggande ställning.
hjärnan flyter runt i en vätska och har en viss rörlighet. För många vridningar kan ge huvudvärk. Vila och ta eventuellt en värktablett.

  • Abstinens

Kaffe är gott och dricks av många varje dag.  Koffein är ett milt beroendeframkallande ämne som piggar upp. Det ökar puls och blodtryck och på så sätt ökar tillförseln av blod och syre till hjärnan.
Brist av koffein kan ge huvudvärk om man brukar dricka kaffe ofta.
Samma gäller energidrycker med koffein.

Kommentarer inaktiverade för Några tips när du har fått huvudvärk.